3 октомври 2012 г.

Такос и първите 10 000 посещения

Още преди половин месец блогът ми направи 10 000 посещения и трябваше да измисля нещо оригинално, за да го отпразнувам, но както винаги забравям да публикувам на време :D . Доста време се чудех какво да бъде и накрая, докато гледах едно видео, забелязах, че хората ядат месо, маруля, домати и сирене в тортия - такос. Досега не бях виждала рецепта на български и реших, че това би била достойно ястие за отпразнуване на този празник. През живота си не съм опитвала такос и се надявам да съм уцелила вкуса и начина на приготвянето му чрез четенето на рецепти и гледания на видеота с начина на подреждане. Получиха се много вкусни такос и занапред мисля да опитам и други мексикански рецепти (не си падам много по лютивото, но идеята за месо, салата и сирене в царевична питка страшно много ми попадна :D).


Продукти:


- За подправката:
  1. 1/2 с.л. чили
  2. 1/4 с.л. риган
  3. 1 с.л. кимион
  4. 1/2 с.л. червен пипер
  5. 1/4 с.л. чесън на прах
  6. 1/4 с.л. сол 
- Тортили 
- За месната част:
  1. 500g говежда кайма (може и друга)
  2. 1 1/2 с.л. подправка (~1/2 от подправката горе)
  3. 3 с.л. масло
- За останалите продукти:
  1. Майонеза
  2. Маруля (нямах налична, затова използвах салата Айсберг)
  3. Сирене Чедър (ако не намерите, може и да използвате топено сирене Чедър)
  4. Обелени и нарязани домати.

Начин на приготвяне:

- За подправката:
  1. Смесвате всички подправки (ще ви трябва само 1/2 от получената смес).
- За месната част:
  1. В тиган слагате маслото да се разтопи.
  2. Добавяте говеждата кайма и с дървена шпатула я  раздробявате на колкото се може по-малко парчета.
  3. След като забележите, че месото започва да покафенява, добавяте малко вода и 1/2 от подправката и разбърквате, докато се поеме от месото.
- Сглобяване:
  1. Взимате 1 тортиля.
  2. Намазвате малко майонеза в средата (2), колкото да покрие половината тортиля. ( Това е допълнение от мен :D)
  3. С лъжица слагате ~ 4-5 с.л. от говеждото месо (3).
  4. Добавяте нарязаната маруля (4)
  5. Посипвате малко от сиренето Чедър (5)
  6. И за завършек слагате  доматите (6).
  7. Сгъвате тортилята на две, за да затворите "плънката" ( друг вариант е да използвате направо сгънати "черупки" за такос).

Това беше всичко от мен !!! :))












Няма коментари:

Публикуване на коментар